duminică, 15 decembrie 2013

15 Decembrie, Bucuresti





miercuri, 11 decembrie 2013

I have a dream!

Romania e, din patru-n patru ani, o democratie. In ziua votului. Dupa aceea Romania devine un stat feudal. Primarii, consilierii, prefectii, guvernul, parlamentarii iau in stapanire, fiecare, felia lor. Alegatorii, noi, suntem prizonierii acestor boieri moderni care, in fiecare clipa, pot decide si face ORICE. Nu exista feedback, nu putem face nimic. Suntem captivi intr-o pseudo-democratie, intr-un stat de drept formal in care, de fapt, suntem neputinciosi. Nu putem schimba nici macar un primar de comuna daca se dovedeste ca el nu serveste interesul public. Timp de patru ani, intre alegeri, NU CONTAM. Democratia noastra este, de fapt, o democratie DISCONTINUA. Am un plan:


        Toti alegatorii ce se prezinta la vot, doar cei ce se prezinta, nu toti cei de pe liste, primesc automat user/pass prin care pot acorda IN ORICE MOMENT un vot negativ senatorului/deputatului/ primarului care castiga circumscriptia/primaria, indiferent daca a votat cu el sau altul. Acest sistem de feedback e electronic, on-line.
        Daca alesul primeste, sa zicem, peste 50% +1 voturi negative e suspendat din functie de trei luni. Trei luni cu leafa redusa si fara drept de vot sau decizie. Alegatorul isi poate exprima un singur vot pana la atingerea pragului de suspendare, adica nu se poate loga de zece ori pe zi si sa voteze non-stop.
        Dupa ce expira suspendarea alegatorul isi reprimeste automat dreptul de vot electronic iar alesul, postul. La expirarea suspendarii e nevoie din nou de 50%+1 voturile alegatorilor din circumscriptie care s-au prezentat la vot ca sa fie suspendat din nou.
        Daca in timpul mandatului sau primeste trei suspendari, a treia este definitiva si fara salarizare. Ba chiar se poate declara vacant postul si organiza noi alegeri in circumscriptia electorala.

Ce castigam:
                      - Responsabilizarea clase politice si o permanenta comunicare cu alegatorii
                      - O democratie continua, exercitata in fiecare clipa
                      - Un Parlament in care lichelele nu vor mai putea vota chiar daca si-au castigat scaunul.
                      - Oricare dintre noi va fi informat la zi despre activitatea alesului (cred ca vor cere ei insisi sa ne trimita e-mail-uri cu ce-au facut)
                      - Un interes crescut al populatiei in ceea ce priveste politicul si conducerea comunitatii din care fac parte
                      - Un tonus social mai bun avand in vedere ca fiecare cetatean DETINE in orice moment puterea votului.


Ce probleme ar putea aparea:
                      - Mita electorala prelungita si intre alegeri
                      - Un permanent razboi politic in carca cetateanului intre cel ales si oponentii lui care vor incerca sa convinga alegatorii sa-l suspende
                      - Alesii care au optiuni impopulare chiar daca sunt intemeiate, chiar daca ei decid corect, risca sa fie suspendati.
                      - Alegatorii ce nu se prezinta la vot nu pot sanctiona, ceea ce nu e corect din punct de vedere democratic, in acelasi timp asta ii va si indemna sa voteze, ca sa-si castige user/pass-ul


                      Din punct de vedere logistic sistemul nu are nevoie decat de un calculator conectat la internet in fiecare sat, poate fi amplasat in piata publica ca un bancomat, orice om se poate duce acolo, se logheaza si voteaza in contul Primarului/Deputatului/Senatorului. Ba chiar ar putea fi un cititor electronic de Carti de Identitate care sa permita logarea in baza CI fara sa fie nevoie de user/pass. Evident serverele trebuie puternic securizate, poate chiar detinute de unitati specializate in protectia informatiilor.
   

marți, 10 decembrie 2013

Occupy Avocatul Poporului

 Aproape 100 de protestatari ce se opun legii minelor si in special proiectului Rosia Montana au ocupat pentru aproape patru ore sediul Avocatului Poporului.






sâmbătă, 7 decembrie 2013

Pungesti, o zi speciala













marți, 3 decembrie 2013

Pungesti, 3 Decembrie