marți, 19 august 2008

Plerinaj Najaf-Iraq (recuperare, pozele sunt din 2004)Pelerini spre Al Kufa si Najaf, doua locuri sfinte pentru musulmani, doua localitati din Iraq. Unii vin din Iran ba chiar am pozat un tata si fiul veniti din Kazahstan (poza3). Pelerinajul e legat de venerarea lui Imam Ali, un martir. La Al Kufa a fost intemnitat si torturat pana la moarte. Pelerinii arunca pietre,sticle goale si alte lucruri fara de folos pe locul temnitei. Un fel de lapidare, de pedepsire a Diavolului.

Apa sfintita dintr-un izvor in interiorul moscheii din Al-Kufa.
Oamenii canta in curtea moscheii Al-Kufa
Asta e un altar ridicat pe locul unde a murit Imam Ali, pelerinii arunca bani drept ofranda.


Ceea ce urmeaza sunt poze din Najaf, un oras langa Kufa, moscheea din Najaf, pelerini dansand sau dormind in piata.
Imam Ali, locul unde a murit in Al Kufa si vanzatorii de postere, covorase cu chipul lui Imam Ali asa cum si-l imagineaza oamenii.

Locuri din Najaf, piata publica,tarabe acoperite cu folii de plastic, la vremea aceea inca mai aveam si in pietele din Bucuresti asa ceva...In toata marea aia de oameni: putine masini, multi copii, magarusi, vanzatori, gunoi, dezordine, galagie, parfumuri tari,vorbe necunoscute, cantece ce par toate triste, praf am descoperit ceva foarte important. Cand nu ai nimic, cand nu astepti nimic, tot ceea ce primesti este un DAR si credinta asta iti da o forta extraordinara in viata. Iti poti permite sa traiesti curajos.


Un comentariu:

Alexandra Radu spunea...

frumos! arata foarte bine blogul tau :)