joi, 6 octombrie 2011

Rosia Montana


Vedere partiala a Rosiei Montane de langa Biserica Unitariana

Eugen David si fiica sa. Eugen se opune proiectului minier, a refuzat sa vanda casa si pamanturile catre RMGC. El ar dori sa traiasca ca si pana acum lucrand pamantul.  

Taranii strang fanul in clai.

O echipa de rugby fete se antreneaza pe stadionul din Rosia Montana.

Arpad Palfi, preotul Bisericii Unitariene din Rosia Montana. Palfi e de 35 de ani preot si se opune categoric proiectului minier mai ales pentru ca banii oferiti de catre Gold Corporation oamenilor ce si-au vandut pamanturile si casele au bagat zazanie intre membrii familiilor.

Iozefina Vaida, 81 de ani arata doua fotografii din tinerete ale ei si sotului ei. Iozefina nu-si vinde casa catre RMGC si i-a amenintat ca daca ii mai calca in batatura "Ii iau cu securea". Iozefina s-a nascut in Rosia Montana. Tatal ei era detinator de steamp (instalatie de zdrobit minereul aurifer) pana la venirea comunistilor.

Galeriile Romane. Asa cum le spune numele au fost sapate de romani cu doua mii de ani in urma. Pe pereti poti atinge urmele daltilor ce au sapat in piatra. Daca proiectul RMGC e pus in practica galeriile romane vor fi "afectate". Adica distruse.

Exploatarea Carnic. Dateaza din vremea comunismului. Patru munti ce inconjoara Rosia Montana vor fi dinamitati si transformati in pulbere apoi procesati chimic cu ajutorul a peste 120.000 de tone de cianura de sodiu in 16 ani de exploatare.

Valea Corna. Locul unde va fi construit iazul de decantare. Cei patru munti isi vor gasi sfarsitul in acest loc spalati de apa cu cianura. In locul unde se intretaie liniile muntilor din stanga si dreapta imaginii va fi construit barajul ce va avea 180 m inaltime. Barajul Vidraru are 166 de metri.

Vedere partiala a iazului de decantare de la exploatarea de cupru Rosia Poieni cu o biserica inghitita de namol toxic. Daca treci muntii Rosia Poieni e doar la vreo 3-4 km in linie dreapta de Rosia Montana.  Iazul de la Rosia Montana va arata similar.

 
 Petrolul din platforma continentala a Marii Negre valoreaza, se pare, vreo 4 miliarde de euro. Tot cam atat valoreaza si aurul de la Rosia Montana. Ce nu inteleg eu este de ce generatia mea se considera atat de indreptatita sa consume resursele generatiilor viitoare. Copiii nostri nu mostenesc nimic? Ei nu mai conteaza? O sa luam (o mica parte) din banii din petrol si aur. Apoi care un stat ce s-a dovedit iresponsabil, adica tot noi, vom cheltui banii astia. Rapid. Ar fi mai "blana" daca am imprumuta vreo 20 de miliarde de euro sa facem un sistem de educatie in care profesorii sa fie bine platiti, competenti, intelepti. Sa scoatem aurul din mintile si inimile copiilor nostri... E ecologic, profitabil si mai ales inepuizabil.


3 comentarii:

rebecca spunea...

foarte tare!

Masaj erotic Cluj Napoca spunea...

o regiune splendida care din pacate nu e valorificata!

Cosmin Andrei spunea...

imi place punctul de vedere, e simplu si direct.